A Chromosonia egy közösségi zene-vizualizációs installáció, amely az Ars Electronica Center homlokzatára készült. A projekt segítségével a járókelők három szinten jeleníthetik meg a hordozható zenelejátszójukon pillanatnyilag hallgatott zenét.

A vizualizáció első szintje – perceptuális:

Amikor a rendszer észleli, hogy a járókelők hozzákapcsolódtak és elinditották a zenét, elkezdődik egy analizáló, zene-detektáló fázis. A vizualizáció egy speciális, az emberi hallás pszichoakusztikus modelljén alapul, mesterséges intelligencia elveit használva. Az algoritmus képes a hasonló zenei elemeket a térben elkülönülő foltokban megjeleníteni. A homlokzat dinamikusan változó mintázata a zene ritmusára lüktet és pulzál.

A vizualizáció második szintje – információs:

Zenefelismerő technológia alkalmazásával a beérkező zene egy adatbázissal kerül összevetésre. Minden lejátszott szám előadója, címe és stílusa alapján egyedi színkódot kap. A zene felismerésének pillanatában az addig fehéren villódzó fények a zenei stílusnak megfelelő módon átszíneződnek.

A vizualizáció harmadik szintje – szociális:

Amikor a zene véget ér, a homlokzatot addig uraló fények lassan kialszanak és egyetlen ablakra szűkülnek össze, amely a korábban hallgatott zeneszám ritmusában pulzál. Pár másodpercen belül megjelenik a korábban hallgatott, a többi ablakban eltárolt szám, a hozzájuk tartozó stílus szinében, a zene ütemére villogva. A különböző számok térkép-szerűen, műfajuk alapján kerülnek a homlokzaton elrendezésre, amely a látogatók zenei ízlését tükrözi.